Sarajevska promocija "Gračaničkog glasnika"

Sarajevska promocija 36. broja "Gračaničkog glasnika": deseta godišnjica smrti Alije Izetbegovića (historijski pogled)

U petak, 24. 01. 2014. u Sarajevu je, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, održana promocija 36. broja Časopisa za kulturnu historiju „ Gračanički glasnik“, posvećenog desetoj godišnjici smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine. Organizatori promocije su bili: Izdavačka kuća Monos Gračanica, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), Gazi Husrev-begova biblioteka i JU Muzej Alije Izetbegovića Sarajevo, a glavni koordinator g. Nihad Halilbegović iz Sarajeva, Gračanlija po rođenju i dugogodišnji saradnik Glasnika.

Na početku promocije, u ime organizatora, obratili su se rektor Internacionalnog univerziteta prof. dr. Yücel Oğurlu, direktor Muzeja Alije Izetbegovića Adnan Žiško, te predstavnica Gazi Husrev-begove biblioteke Šahsena Đulović, a potom su riječ uzeli promotori. Dr. sc. Omer Hamzić, glavni i odgovorni urednik "Gračaničkog glasnika", upoznao je goste sa projektom ovog časopisa, te ukratko predstavio zadnji broj. Mr. sc. Emir Hadžikadunić sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, Gračanlija po rođenju i nekadašnji ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu, u svom je izlaganju naglasak stavio na državničko djelovanje Alije Izetbegovića u složenim međunarodnim političkim prilikama, ukazavši na njegova najvažnija postignuća. Historičar dr. sc. Zlatko Hasanbegović, viši stručni saradnik sa Instituta za društvena istraživanja "Ivo Pilar" u Zagrebu (inače obiteljskim porijeklom vezan za Gračanicu), u svom je izlaganju ukazao na neke od najvećih historijskih zasluga Alije Izetbegovića, kao državnika i političkog lidera, kritički se osvrnuvši na različite krive interpretacije, neutemeljene stereotipe i mitove u bosanskohercegovačkom javnom diskursu, a također je ukazao i na neke temeljne teze Izetbegovićeve političke filozofije, koje su izuzetno primjenjive i u aktualnom političkom trenutku.

Promocija “Gračaničkog glasnika“ izazvala je zapažen interes u Sarajevu. Velika sala novog, tek otvorenog objekta Gazi Husrev-begove biblioteke bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Među posjetiocima bio je i veliki broj uglednih naučnih radnika i društvenih djelatnika, te drugih javnih ličnosti, kao i članovi porodice rahmetli predsjednika Izetbegovića, uključujući i njegovog sina Bakira, aktualnog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Opće je mišljenje da se Gračanica ovoga puta u Sarajevu predstavila na najbolji način.

Dozvoljeno je prenositi sadržaje sa gracanickiglasnik.ba bez odobrenja, ali je pri preuzimanju obavezno navesti ime autora teksta i izvora (direktan link na sadržaj koji se preuzima sa gracanickiglasnik.ba). Takođe, ni u kojem slučaju nisu dozvoljene intervencije na preuzetom sadržaju.
© 2020 Gračanički glasnik
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram